Loratadin och gravid


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Loratadin om du Ă€r gravid – vad gĂ€ller?

Är du gravid Ă€r du naturligtvis orolig över hur ett lĂ€kemedel pĂ„verkar fostret, oavsett vilket lĂ€kemedel det Ă€n gĂ€ller.

Ditt barn Àr naturligtvis det allra kÀraste du har och sjÀlvklart vill du inte stoppa i dig nÄgot som kan Àventyra barnets sÀkerhet.

Du Àr inte den enda blivande mamman som oroar dig, detta Àr nog en av de allra vanligaste frÄgor man kan hitta i olika frÄgespalter och forum som handlar om lÀkemedel. Vad kan du egentligen ta och vad ska du undvika nÀr du vÀntar barn?

Tillverkarna rekommenderar inte loratadin

Tillverkarna av medlet loratadin rekommenderar INTE att du anvÀnder medlet under din graviditet.

Ingen av dem, faktiskt.

Visserligen har det inte vid djurförsök kunnat pÄvisas nÄgon sÀrskild risk för att fostret skadas, men eftersom erfarenheten av anvÀndning vid graviditet anses som alldeles för dÄlig, vÄgar ingen rekommendera dig att medicinera med Loratadin nÀr du vÀntar barn. Ingen vill, naturligtvis, riskera att det uppkommer fosterskador som de inte kan förutse.

Behöver du verkligen en sÄdan medicin under din graviditet Àr det klokt att diskutera saken med din lÀkare och se om han anser att det Àr riskfritt för dig att anvÀnda nÄgot av de lÀkemedel som finns i gruppen. MÄnga lÀkare anser att man, om medlet Àr farligt för ditt foster, skulle veta det vid det hÀr laget, eftersom det Àr sÄ mÄnga som anvÀnder sig av dessa mediciner, och det förmodligen finns mÄnga som ocksÄ tagit dem under sin graviditet.

Rekommendationen frÄn tillverkare Àr dock alltjÀmt att du helst inte ska anvÀnda dessa mediciner om du Àr gravid, eftersom de inte anser sig veta med sÀkerhet att ditt barn inte tar skada av preparatet, och om du inte fÄtt nÄgra andra direktiv frÄn en lÀkare sÄ Àr det troligtvis klokast att följa dessa rekommendationer.

LĂ€kemedelsverket inte lika restriktiva

Du kan dÀremot lÀsa i lÀkemedelsverkets skrifter att exempelvis Loratadin Ratiopharm faktiskt kan tas Àven om du Àr gravid, eftersom epidemidemiologiska studier inte visat nÄgra risker för fostret eller det nyfödda barnet.

Det Àr nog sÄ att det inte kunnat pÄvisas skador vid anvÀndning av nÄgot av de lÀkemedel med loratadin som finns pÄ marknaden, och detta nöjer sig lÀkemedelsverket med, medan tillverkarna som ju stÄr med ansvaret om nÄgot skulle hÀnda, inte tycker att undersökningarna Àr tillrÀckliga för att kunna vara sÀkra pÄ att ditt barn inte skadas av deras lÀkemedel.

För att vara helt pÄ den sÀkra sidan Àr det klokt att du heller inte tar dem under graviditeten, i alla fall inte utan att först pratat igenom det hela med din lÀkare, eller med din barnmorska.

DÄ har du gjort det du kan, och fÄr lita pÄ de personer som ska kunna sÄdana saker.

Ta inte loratadin nÀr du ammar

Om de olika aktörerna inte Àr riktigt överens om detta med Loratadin och graviditet, sÄ verkar de i alla fall vara rörande eniga om att du inte ska ta dessa preparat om du ammar ditt barn.

Loratadin övergÄr i bröstmjölken, och om du ammar kommer ditt lilla barn att fÄ i sig Àmnet. NÀr ditt barn har kommit till vÀrlden och du ammar ska du dÀrför inte ta nÄgon av dessa mediciner.

Förhoppningsvis finns det andra mediciner som kan lindra dina besvÀr, utan att pÄverka ditt barn.