Loratadin och gravid

Loratadin om du är gravid – vad gäller?

Är du gravid är du naturligtvis orolig över hur ett läkemedel påverkar fostret, oavsett vilket läkemedel det än gäller.

Ditt barn är naturligtvis det allra käraste du har och självklart vill du inte stoppa i dig något som kan äventyra barnets säkerhet.

Du är inte den enda blivande mamman som oroar dig, detta är nog en av de allra vanligaste frågor man kan hitta i olika frågespalter och forum som handlar om läkemedel. Vad kan du egentligen ta och vad ska du undvika när du väntar barn?

Tillverkarna rekommenderar inte loratadin

Tillverkarna av medlet loratadin rekommenderar INTE att du använder medlet under din graviditet.

Ingen av dem, faktiskt.

Visserligen har det inte vid djurförsök kunnat påvisas någon särskild risk för att fostret skadas, men eftersom erfarenheten av användning vid graviditet anses som alldeles för dålig, vågar ingen rekommendera dig att medicinera med Loratadin när du väntar barn. Ingen vill, naturligtvis, riskera att det uppkommer fosterskador som de inte kan förutse.

Behöver du verkligen en sådan medicin under din graviditet är det klokt att diskutera saken med din läkare och se om han anser att det är riskfritt för dig att använda något av de läkemedel som finns i gruppen. Många läkare anser att man, om medlet är farligt för ditt foster, skulle veta det vid det här laget, eftersom det är så många som använder sig av dessa mediciner, och det förmodligen finns många som också tagit dem under sin graviditet.

Rekommendationen från tillverkare är dock alltjämt att du helst inte ska använda dessa mediciner om du är gravid, eftersom de inte anser sig veta med säkerhet att ditt barn inte tar skada av preparatet, och om du inte fått några andra direktiv från en läkare så är det troligtvis klokast att följa dessa rekommendationer.

Läkemedelsverket inte lika restriktiva

Du kan däremot läsa i läkemedelsverkets skrifter att exempelvis Loratadin Ratiopharm faktiskt kan tas även om du är gravid, eftersom epidemidemiologiska studier inte visat några risker för fostret eller det nyfödda barnet.

Det är nog så att det inte kunnat påvisas skador vid användning av något av de läkemedel med loratadin som finns på marknaden, och detta nöjer sig läkemedelsverket med, medan tillverkarna som ju står med ansvaret om något skulle hända, inte tycker att undersökningarna är tillräckliga för att kunna vara säkra på att ditt barn inte skadas av deras läkemedel.

För att vara helt på den säkra sidan är det klokt att du heller inte tar dem under graviditeten, i alla fall inte utan att först pratat igenom det hela med din läkare, eller med din barnmorska.

Då har du gjort det du kan, och får lita på de personer som ska kunna sådana saker.

Ta inte loratadin när du ammar

Om de olika aktörerna inte är riktigt överens om detta med Loratadin och graviditet, så verkar de i alla fall vara rörande eniga om att du inte ska ta dessa preparat om du ammar ditt barn.

Loratadin övergår i bröstmjölken, och om du ammar kommer ditt lilla barn att få i sig ämnet. När ditt barn har kommit till världen och du ammar ska du därför inte ta någon av dessa mediciner.

Förhoppningsvis finns det andra mediciner som kan lindra dina besvär, utan att påverka ditt barn.