Clarityn gravid


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Clarityn gravid – vad gĂ€ller under din graviditet?

Om du Àr gravid och lider av allergi stÀlls du inför ett problem som Àr mycket vanligt för gravida kvinnor.

Kan du ta din medicin utan att det skadar fostret?

Om du fÄr lÀkemedel föreskrivna av din lÀkare har du förstÄs talat om för denne att du vÀntar barn, och ni kan tillsammans komma fram till ett lÀkemedel som Àr ofarligt för ditt lilla barn. DÄ det gÀller receptfria lÀkemedel som du kan köpa pÄ apotek utan att blanda in lÀkare Àr det dÀremot lite svÄrare. Kanske du tror att det Àr helt okej att ta receptfria lÀkemedel, att de inte kan vara farliga eftersom de kan köpas utan recept. SÄ Àr tyvÀrr inte fallet alla gÄnger.

Köper du receptfria mediciner som du tÀnker ta under din graviditet mÄste du mycket noga ta reda pÄ vad som gÀller för just det medlet.

Du ska inte anvÀnda Clarityn om du Àr gravid

Du bör inte anvÀnda Clarityn om du Àr gravid.

Åtminstone inte om du ska följa tillverkarens rĂ„d och det som stĂ„r i bipacksedeln. Tillverkaren vill inte rekommendera anvĂ€ndning under din graviditet, och det beror helt enkelt pĂ„ att man inte har tillrĂ€cklig kunskap kring kombinationen Clarityn och graviditet.

Man vet helt enkelt inte om och i sÄ fall hur Clarityn kan pÄverka fostret.

En undersökning som gjordes för nĂ„gra Ă„r sedan visade att det fanns en ökad risk för hypospadi (en ofullstĂ€ndig igenslutning av urinröret) bland pojkar dĂ€r mamman tagit allergimedicin. Detta samband har inte kunnat bevisas, och dĂ€rför finns det skilda uppfattningar om huruvida du kan ta Clarityn nĂ€r du Ă€r gravid eller ej. Tillverkarna sĂ€ger i alla fall nej och likasĂ„ EMEA, vilket Ă€r EU’s lĂ€kemedelsmyndighet. Det finns dock lĂ€kare som tvĂ€rtom rekommenderar just Clarityn som allergimedicin om du Ă€r gravid. Clarityn som Ă€r ett modernare preparat anses ge dig mindre biverkningar Ă€n de Ă€ldre preparaten, och lĂ€karna menar att om du dras med en obehandlad allergi kan det pĂ„verka fostret mer negativt. Ditt barn kan kanske vĂ€xa sĂ€mre om du mĂ„r dĂ„ligt.

Man tycker helt enkelt att FASS inte Àr tillrÀckligt uppdaterad, och att det idag Àr helt okej att du tar Clarityn under din graviditet.

Om du skulle behöva en allergimedicin under graviditeten Àr det helt klart bÀst att kontakta din lÀkare och rÄdgöra med honom/henne om hur du ska göra. Det hela kan tyckas mycket förvirrande, och det beror pÄ att det verkar vara en förÀndring pÄ gÄng.

Kanske Àven FASS snart ser Clarityn som ett lÀkemedel som kan anvÀndas vid graviditet, men tills dess fÄr du lita pÄ din lÀkare.

Clarityn gravid – inte heller under amning

Tillverkarna sÀger ocksÄ nej till anvÀndning av Clarityn under amning, eftersom lÀkemedlet utan tvekan gÄr ut i den mjölk ditt barn fÄr i sig.

Clarityn gravid, anmÀrkning: Àven vid detta tillfÀlle Àr det klokast att rÄdfrÄga din lÀkare.