Dosering av Clarityn

Här hittar du information om Clarityn dosering.

Clarityn är ett läkemedel du tar för att lindra dina besvär om du är allergiker.

Medicinen ingår i en grupp läkemedel som kallas antihistaminer, och det är det verksamma ämnet loratadin som gör att dina besvär lindras. Detta medel blockerar helt enkelt effektivt de histaminer som kommer ut i din kropp, då du utsätts för det ämne som du råkar vara allergiskt mot. Eftersom det är just histaminerna som ger dig rinnande näsa, eller nästäppa, kliande, rinnande ögon, eller vilka dina besvär är, kommer besvären att lindras då histaminerna blockeras.

För att få så bra effekt av medicinen är det viktigt att du använder den på rätt sätt, och i den dos den är avsedd att tas.

Finns i två varianter

Clarityn finns i två olika varianter, och dessa doseras på olika sätt.

Dels kan du köpa Clarityn i tablettform, dels i form av sirap. Medicinen är receptfri, och därför är det du själv som avgör vilken form av läkemedlet du tar, om du inte ordinerats medicinen av din läkare.

Så doserar du tabletterna

Om du tar Clarityn i tablettform har du i din förpackning vita, ovala tabletter på 10 mg.

Tänk på att om du avser att ge medicinen till ett barn, ska du inte ge den till barn under 6 år om inte läkare ordinerat detta.

Om du är vuxen, eller om du ska ge medicinen till ditt barn över 12 år ska du ta en tablett om dagen. Skölj ned tabletten med ett glas vatten eller annan vätska. Detta kan du göra vid måltid om du vill, men det är ingen nödvändighet.

För barn under 12 år sätter man dosen efter hur mycket barnet väger. Alla som väger mer än 30 kilo ska ta en tablett om dagen, alltså densamma dosen som du tar om du är vuxen. Vid lägre vikt ska du inte medicinera utan din läkares inrådan, och då får du alltså råd om eventuell dosering av din doktor.

Om du har allvarliga leverproblem ska du ta en tablett varann dag.

Detta gäller om du är vuxen och har en vikt över 30 kilo. I annat fall ska du kontakta din läkare och få dennes råd om ifall och hur du ska ta medicinen.

Dosering av Clarityn sirap

Clarityn i sirapsform innehåller 1 mg/ ml.

Det är en klar, färglös till ljusgul sirap i en brun glasflaska. Sirapen smakar persika, vilket gör att den blir lättare att ta, inte minst om du ska ge den till ett barn. Tänk dock på att du inte ska ge det till barn under 6 år om inte doktorn godkänt detta.

Om du är vuxen, eller fyllt 12 år, ska du ta två teskedar av denna medicin vid ett tillfälle per dag. Detta motsvarar 10 ml, och det följer med en doseringssked i förpackningen för att det ska vara lätt för dig att veta att du får den rätta dosen.

Eftersom medicinen är flytande behöver du inte vatten eller annan vätska för att kunna svälja den. Du väljer själv om du vill ta den när du äter, det är en smaksak och påverkar inte alls medicinens effekt.

När du ska ge medicinen till barn ska den även här doseras efter barnets vikt.

Väger barnet över 30 kilo blir dosen densamma som för vuxna. Du ska då alltså ge 2 tsk en gång dagligen.

Om barnet väger mindre än 30 kilo är det halva dosen, för korrekt dosering av Clarityn är det alltså en tesked en gång om dagen som gäller.