Dosering av Clarityn


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

HÀr hittar du information om Clarityn dosering.

Clarityn Àr ett lÀkemedel du tar för att lindra dina besvÀr om du Àr allergiker.

Medicinen ingÄr i en grupp lÀkemedel som kallas antihistaminer, och det Àr det verksamma Àmnet loratadin som gör att dina besvÀr lindras. Detta medel blockerar helt enkelt effektivt de histaminer som kommer ut i din kropp, dÄ du utsÀtts för det Àmne som du rÄkar vara allergiskt mot. Eftersom det Àr just histaminerna som ger dig rinnande nÀsa, eller nÀstÀppa, kliande, rinnande ögon, eller vilka dina besvÀr Àr, kommer besvÀren att lindras dÄ histaminerna blockeras.

För att fÄ sÄ bra effekt av medicinen Àr det viktigt att du anvÀnder den pÄ rÀtt sÀtt, och i den dos den Àr avsedd att tas.

Finns i tvÄ varianter

Clarityn finns i tvÄ olika varianter, och dessa doseras pÄ olika sÀtt.

Dels kan du köpa Clarityn i tablettform, dels i form av sirap. Medicinen Àr receptfri, och dÀrför Àr det du sjÀlv som avgör vilken form av lÀkemedlet du tar, om du inte ordinerats medicinen av din lÀkare.

SĂ„ doserar du tabletterna

Om du tar Clarityn i tablettform har du i din förpackning vita, ovala tabletter pÄ 10 mg.

TÀnk pÄ att om du avser att ge medicinen till ett barn, ska du inte ge den till barn under 6 Är om inte lÀkare ordinerat detta.

Om du Àr vuxen, eller om du ska ge medicinen till ditt barn över 12 Är ska du ta en tablett om dagen. Skölj ned tabletten med ett glas vatten eller annan vÀtska. Detta kan du göra vid mÄltid om du vill, men det Àr ingen nödvÀndighet.

För barn under 12 Är sÀtter man dosen efter hur mycket barnet vÀger. Alla som vÀger mer Àn 30 kilo ska ta en tablett om dagen, alltsÄ densamma dosen som du tar om du Àr vuxen. Vid lÀgre vikt ska du inte medicinera utan din lÀkares inrÄdan, och dÄ fÄr du alltsÄ rÄd om eventuell dosering av din doktor.

Om du har allvarliga leverproblem ska du ta en tablett varann dag.

Detta gÀller om du Àr vuxen och har en vikt över 30 kilo. I annat fall ska du kontakta din lÀkare och fÄ dennes rÄd om ifall och hur du ska ta medicinen.

Dosering av Clarityn sirap

Clarityn i sirapsform innehÄller 1 mg/ ml.

Det Àr en klar, fÀrglös till ljusgul sirap i en brun glasflaska. Sirapen smakar persika, vilket gör att den blir lÀttare att ta, inte minst om du ska ge den till ett barn. TÀnk dock pÄ att du inte ska ge det till barn under 6 Är om inte doktorn godkÀnt detta.

Om du Àr vuxen, eller fyllt 12 Är, ska du ta tvÄ teskedar av denna medicin vid ett tillfÀlle per dag. Detta motsvarar 10 ml, och det följer med en doseringssked i förpackningen för att det ska vara lÀtt för dig att veta att du fÄr den rÀtta dosen.

Eftersom medicinen Àr flytande behöver du inte vatten eller annan vÀtska för att kunna svÀlja den. Du vÀljer sjÀlv om du vill ta den nÀr du Àter, det Àr en smaksak och pÄverkar inte alls medicinens effekt.

NÀr du ska ge medicinen till barn ska den Àven hÀr doseras efter barnets vikt.

VÀger barnet över 30 kilo blir dosen densamma som för vuxna. Du ska dÄ alltsÄ ge 2 tsk en gÄng dagligen.

Om barnet vÀger mindre Àn 30 kilo Àr det halva dosen, för korrekt dosering av Clarityn Àr det alltsÄ en tesked en gÄng om dagen som gÀller.