Clarityn till barn


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Kan du ge Clarityn till ditt barn?

Har du ett barn som lider av pollenallergi, eller pÀlsdjursallergi, damm- eller kvalsterallergi vill du naturligtvis ha ett lÀkemedel som snabbt hjÀlper mot barnets besvÀr.

Om ditt barn Àr sex Är eller Àldre och vÀger mer Àn 30 kilo, kan du ge Clarityn utan att söka lÀkarhjÀlp. Clarityn Àr receptfritt och du kan köpa det pÄ apotek, eller i nÄgon av de affÀrer som tillhandahÄller receptfria lÀkemedel. Du kan Àven fÄ medicinen utskriven av lÀkare, om du söker hjÀlp för ditt barns allergiska besvÀr. Om barnet Àr under 6 Är eller vÀger mindre Àn 30 kilo Àr det nödvÀndigt att du tar barnet till lÀkare först.

DÄ fÄr du inte ge barnet Clarityn utan doktorns inrÄdan!

Hur fungerar Clarityn?

Om du har ett barn som lider av allergi, kommer det att frigöras histaminer i barnets kropp dÄ han eller hon utsÀtts för de Àmnen som orsakar allergin.

Histaminerna stÀller till en hel del förtret.

Vanligast Àr att barnet fÄr rinnsnuva eller nÀstÀppa, nysningar, klÄda, rinnande och kliande ögon eller nÀsselutslag. Detta orsakas alltsÄ av histaminerna, och dÀrför behövs det ett Àmne som tillhör gruppen antihistaminer, för att komma till rÀtta med dessa besvÀr. Clarityn Àr en sÄdan medicin, dÀr det verksamma Àmnet heter loratadin, och Àr det som ger sig pÄ histaminerna och blockerar dessa. NÀr histaminerna blockeras minskar besvÀren, oftast inom en timme.

Har ditt barn inte blivit bÀttre inom en vecka ska du kontakta lÀkare för att fÄ ytterligare hjÀlp.

Hur mycket medicin ska barnet ha?

NÀr du ska ge Clarityn till barn tittar man pÄ hur mycket barnet vÀger nÀr man bestÀmmer dosen.

Om barnet vÀger frÄn 30 kilo och uppÄt Àr dosen densamma som för vuxna, vilket innebÀr 1 tablett, en gÄng om dagen. Detta motsvarar 10 mg lÀkemedel.

Clarityn kan ocksÄ fÄs som sirap, och dÄ ger du barnet medicinen med den medföljande doseringsskeden (motsvarar en tesked), och dosen Àr dÄ tvÄ stycken teskedar en gÄng om dagen.

Om barnet Ă€r mindre Ă€r det alltsĂ„ lĂ€kare som ska besluta om medicinering och Ă€ven avgöra rĂ€tt dos, men oftast rör det sig om halva ”normaldosen”, alltsĂ„ 1 tsk istĂ€llet för tvĂ„. För tablettformen av Clarityn finns ingen rekommenderad dos angiven för barn med en vikt mindre Ă€n 30 kilo.

Om du ska ge tabletter till ett mindre barn mÄste du dÀrför absolut följa den dosering din lÀkare har föreskrivit.

Clarityn barn – sĂ„ ger du barnet medicinen

NÀr du ska ge ditt barn Clarityn i tablettform ska du ge en tablett tillsammans med ett glas vatten som barnet sköljer ned tabletten med.

Det spelar dÀremot ingen roll om du ger medicinen till ditt barn i samband med mat eller ej. Vissa lÀkemedel ska du ta tillsammans med mat för att fÄ bÀsta effekt, medan andra absolut inte ska intas vid mÄltid. NÀr det handlar om Clarityn, har detta dÀremot ingen betydelse överhuvudtaget.

Om du istĂ€llet anvĂ€nder Clarityn sirap behöver du inte ge barnet varken vatten eller mat, den gĂ„r alldeles utmĂ€rkt att svĂ€lja ned Ă€ndĂ„. Ännu enklare blir den att ta pĂ„ grund av att den smakar persika, nĂ„got som brukar tilltala barnen nĂ€r de ska ta den.

Om ditt barn Àr allergiskt mot pÀlsdjur, och du vet att ni ska besöka nÄgon med pÀlsdjur, Àr det bra om du ger medicinen en timme innan besöket.

DÄ hinner medlet verka och besvÀren behöver inte uppstÄ.

Ditt barn kan drabbas av biverkningar

Biverkningar förekommer i samband med alla lÀkemedel, och i alla patientgrupper.

TyvÀrr kan Àven barn drabbas av de biverkningar som Clarityn kan ge.

Det finns tre biverkningar som vanligen ses hos barn som anvÀnder detta lÀkemedel:

 • huvudvĂ€rk
 • trötthet
 • nervositet

Clarityn barn, anmÀrkning: det finns Àven en del mer sÀllsynta biverkningar som har förekommit under marknadsföringen av Clarityn, men som det inte gÄr att faststÀlla hur ofta de upptrÀder, och hur stor risk det Àr att just ditt barn drabbas av dem.

Fallen Àr hur som helst mycket sÀllsynta och risken bör vara vÀldigt liten, Àven om du inte kan fÄ nÄgon siffra pÄ frekvensen.

Dessa biverkningar Àr

 • allvarlig allergisk reaktion
 • yrsel
 • oregelbunden hjĂ€rtrytm
 • snabb hjĂ€rtrytm
 • illamĂ„ende
 • muntorrhet
 • orolig mage
 • hudutslag
 • hĂ„ravfall
 • trötthet
 • leverproblem

Även om detta Ă€r mycket sĂ€llsynta biverkningar kan du tĂ€nka pĂ„ att se till att barnets tĂ€nder borstas lite extra noga under behandlingen. Muntorrhet kan leda till ökad risk för karies, och sĂ„dant gĂ„r ju att förebygga.

Även om man inte drabbas av muntorrhet skadar det ju inte med extra god munhygien. Slut text om Clarityn barn, red.