Loratadin biverkningar


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Alla lÀkemedel kan ge biverkningar, det Àr du sÀkert medveten om, hÀr kan du lÀsa mer om loratadin biverkningar.

Detta gÀller naturligtvis ocksÄ för de lÀkemedel som innehÄller Loratadin.

Du kan fÄ biverkningar som Àr allt frÄn mycket lÀtta till riktigt allvarliga och du kan hÀr lÀsa om dem, för att fÄ en större förstÄelse för hur detta lÀkemedel kan pÄverka dig. Detta kan vara bra att ha koll pÄ, eftersom bara vetskapen om att du kan drabbas av biverkningar kan skrÀmma upp dig i onödan, och kanske göra att du kÀnner dig osÀker inför att ta den medicin din lÀkare skrivit ut.

Om du fÄr kunskap om de biverkningar du kan drabbas av, vad som Àr vanligt förekommande och vad som Àr mer sÀllsynt, kÀnner du dig sÀkrare.

Och du ska naturligtvis ocksÄ veta att du, bara för att det finns vissa biverkningar, inte alls behöver drabbas av dem. Alla som tar ett lÀkemedel drabbas inte av de biverkningar som kan förekomma, sÄ du kan till och med Àta medicinen utan att kÀnna av en enda biverkning. Det Àr mycket individuellt, frÄn person till person, hur man reagerar pÄ ett lÀkemedel.

Topp 4 Loratadin biverkningar – de allra vanligaste som kan drabba dig

NÀr du tar ett lÀkemedel med loratadin som den aktiva substansen Àr de allra vanligast förekommande biverkningarna fyra till antalet:

 1. huvudvÀrk
 2. trötthet
 3. sömnighet
 4. nervositet

Dessa fyra biverkningar upptrÀder som de absolut vanligaste biverkningarna oavsett vilken medicin innehÄllande loratadin du tar.

Dessa rÀknas alltsÄ som vanliga och de upptrÀder hos en till tio av hundra anvÀndare, det Àr alltsÄ 1-10 % av de som tar en medicin med loratadin som drabbas av dessa biverkningar. Du löper med andra ord relativt stor risk att kÀnna av nÄgon av dessa biverkningar, men det Àr ÀndÄ 90 % eller fler som inte fÄr dessa biverkningar.

GÄ vidare hÀr för att för mer allmÀn information: anvÀndning av Loratadin för bÀsta resultat och vad du mÄste tÀnka pÄ innan du tar dina tabletter.

Biverkningar som förekommer mer sÀllan

De ovan nÀmnda biverkningarna Àr alltsÄ de i sÀrklass vanligast förekommande, men du riskerar ocksÄ att drabbas av andra, mer sÀllsynta, oönskade effekter av din medicinering.

En till tio av tusen anvÀndare kan drabbas av

 • sömnlöshet
 • ökad aptit

Ännu mer sĂ€llsynta biverkningar Ă€r sĂ„dana som drabbar fĂ€rre Ă€n en till tio av tusen, och om du har otur och rĂ„kar vara en av dessa kan nĂ„got av följande drabba dig:

 • du kan rĂ„ka ut för en allvarlig allergisk reaktion
 • du kan drabbas av yrsel
 • du kan bli illamĂ„ende eller fĂ„ magkatarr
 • du kan fĂ„ muntorrhet
 • du kan fĂ„ hudutslag, eller drabbas av hĂ„ravfall
 • din lever kan pĂ„verkas sĂ„ att dess funktion blir onormal
 • ditt hjĂ€rtrytm blir snabb
 • du kan fĂ„ hjĂ€rtklappning

Detta Àr alltsÄ mycket sÀllsynta effekter som kan uppstÄ om du tar loratadin, sÄ risken att du ska fÄ nÄgon av dessa Àr mycket liten.

Dock Àr det bra om du har kunskap om att de kan förekomma. DÄ vet du, att OM du drabbas av nÄgot av detta beror det antagligen pÄ din medicin, och du behöver inte bli rÀdd att du lider av nÄgon svÄr sjukdom. BesvÀren kommer att försvinna nÀr du slutar med medicineringen, men du ska naturligtvis kontakta din lÀkare och rÄdgöra med denne om hur du ska göra med din medicin.

Om du drabbas av muntorrhet Àr det extra viktigt att du tÀnker pÄ att borsta tÀnderna tvÄ gÄnger om dagen med fluortandkrÀm. TÀnderna kan skadas om du Àr torr i munnen, sÀrskilt om din behandling Àr lÄngvarig.

Skulle du drabbas av en allergisk reaktion ska du omedelbart sluta anvÀnda medlet och kontakta sjukhus eller din lÀkare.

Om du har fÄtt nÄgon eller nÄgra av de biverkningar som loratadin kan ge, och du upplever att dessa blir vÀrre efter hand bör du ocksÄ kontakta din lÀkare eller apotekets personal. Samma sak gÀller  om du fÄr nÄgon biverkning som inte finns angiven hÀr eller i den bipacksedeln som följer med din medicin.

Du kan ocksÄ sjÀlv rapportera biverkningar du, eller nÄgon du kÀnner, fÄtt av lÀkemedlet, till lÀkemedelsverket.

Det Àr dÄ frÀmst om du drabbats av nÄgon effekt som inte finns beskriven. DÄ kan det vara bra att rapportera. Om det Àr flera som drabbats av den kommer den kanske ocksÄ med i listan över biverkningar senare. En sÄdan rapport kan du enklast göra via lÀkemedelsverkets hemsida, dÀr det finns en speciell tjÀnst just för sÄdan rapportering.

DÄ ska du vara försiktig med loratadin

Om du har en kraftigt nedsatt leverfunktion mÄste du tala med din lÀkare innan du tar ett lÀkemedel innehÄllande loratadin.

Det kan vara nödvÀndigt att din lÀkare minskar din dos om du har sÄdana problem.

Om du ska genomgÄ ett pricktest, ska du avsluta behandlingen minst tvÄ dygn (48 timmar) innan testet, för annars kan medicinen pÄverka dina testresultat och du fÄr kanske inte ett korrekt resultat.

Om du Àr gravid bör du inte anvÀnda loratadin, eftersom det inte finns tillrÀcklig erfarenhet för att sÀkert kunna anvÀnda medlet under graviditet. Medlet Àr heller inte lÀmpligt att anvÀnda vid amning.

KÀnn efter innan du kör bil!

Eftersom en av de vanligare biverkningarna Àr trötthet och dÄsighet, kan detta naturligtvis pÄverka din förmÄga och lÀmplighet att köra bil.

Alla pÄverkas vi olika av lÀkemedel, och dÀrför mÄste du sjÀlv kÀnna efter om, och i sÄ fall hur, du pÄverkas av loratadin. KÀnner du dig trött av medicinen försÀmras din reaktionsförmÄga, och du kanske inte bör sÀtta dig bakom ratten. Men, vi pÄverkas alla olika, och det Àr det Àr i slutÀndan ditt eget ansvar att bedöma om du har tillrÀcklig koncentrations- och bedömningsförmÄga för att kunna köra bil. Slut pÄ artikeln om loratadin biverkningar.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *