Loratadin till barn


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Om ditt barn har allergiska besvÀr kan lÀkaren ordinera antihistaminet loratadin.

Det finns flera lÀkemedel som bygger pÄ den aktiva substansen loratadin, och det Àr lite olika hur de fungerar för barn.

Kanske har ditt barn ordinerats Clarityn, som Àr ett av de vanligare lÀkemedlen nÀr det gÀller behandling av barn.

Detta kan ges till barn över tvÄ Är, men det finns Àven en del andra som kan ges till smÄ barn. Vissa av lÀkemedlen med loratadin rekommenderas inte till barn under tvÄ Är, eller barn som vÀger mindre Àn 30 kilo, men detta har naturligtvis din lÀkare koll pÄ och kan skriva ut det medel som passar ditt barn bÀst.

Har du ett sjukt barn som ska ta en medicin, vill du naturligtvis veta sÄ mycket som möjligt om vad det Àr du ger ditt barn och hur medicinen kan pÄverka barnet.

Varför loratadin till barn?

Loratadin Àr den verksamma substansen i en rad olika lÀkemedel som anvÀnds mot allergiska reaktioner.

NÀr ditt barn kommer i kontakt med ett Àmne som det Àr allergiskt emot, till exempel pollen, utsöndras histaminer i ditt barns kropp, som gör att barnet drabbas av kliande ögon, rinnsnuva, nÀstÀppa, klÄda eller nÀsselutslag till exempel. DÄ Àr loratadin ett medel som blockerar effekterna av histaminerna och dÀrmed lindrar symptomen. DÀrför skriver doktorn ut loratadin till ditt barn.

Är ditt barn över 12 Ă„r, kan du ocksĂ„ köpa medicinen receptfritt pĂ„ apoteket. DĂ„ har du inte lĂ€karens rekommendationer att gĂ„ efter, utan fĂ„r följa den dosering som finns rekommenderad för medicinen.

Det brukar vanligtvis vara en tablett en gÄng om dagen, eller tvÄ teskedar, om du köper Clarityn i sirapsform.

Hur ger du barnet medicinen?

Om ditt barn Àr över tolv Är, brukar doseringen vara den samma som du som vuxen fÄr.

Vanligtvis, om det Àr i tablettform, ska du ge ditt barn en tablett en gÄng om dagen. Följ alltid lÀkarens ordination, det kan ju förkomma fall dÀr den vanligen rekommenderade dosen inte gÀller. Det Àr alltid din lÀkares dosering som gÀller! Har du köpt receptfritt följer du naturligtvis den dosering som finns med medicinen, och som ocksÄ beskrivits ovan.

Vissa av medicinerna, som till exempel Clarityn, doseras, nÀr det gÀller barn under tolv Är efter kroppsvikt. DÀr Àr den vanligaste rekommendationen en tablett dagligen om kroppsvikten överstiger 30 kilo.

Vanliga tabletter bör du ge till ditt barn tillsammans med ett glas vatten. Med eller utan mat spelar ingen roll. Det finns Àven medicin i form av tabletter som faller sönder i munnen. Denna ska du placera pÄ barnets tunga, och dÄ behövs ingen vÀtska. Tabletten smÀlter snabbt och har en sötaktig apelsinsmak för att den ska bli lÀttare att ta.

Att ge medicin till barn Àr ju inte alltid sÄ lÀtt, men kan du erbjuda en tablett som smakar gott blir det nog lite lÀttare.

Clarityn finns ocksÄ i form av sirap, och om din lÀkare skrivit ut denna till ditt barn ger du en eller tvÄ teskedar (efter lÀkarens ordination) en gÄng om dagen.

DÄ behöver du inte ge barnet vÀtska, det rÀcker med att svÀlja sirapen.

Inte loratadin till smÄ barn

Inget av de preparat som innehÄller loratadin rekommenderas till barn under tvÄ Är.

NÄgra av dem, som exempelvis Loratadin Actavis, har en grÀns vid tolv Är, nÄgra vid sex Är, men nÀr det gÀller barn under tvÄ Är Àr det stopp. Detta beror pÄ att det inte faststÀllts varken effekt eller sÀkerhet för sÄ smÄ barn.

De flesta av medlen har utöver ÄldersgrÀnsen ocksÄ en grÀns, dÀr du inte ska ge en tablett pÄ 10 mg till barn som vÀger mindre Àn 30 kilo. VÀger ditt barn under 30 kilo mÄste du rÄdfrÄga lÀkare, kanske du kan ge en mindre dos, eller sÄ kanske du inte ska ge medicinen alls.