Loratadin till barn

Om ditt barn har allergiska besvär kan läkaren ordinera antihistaminet loratadin.

Det finns flera läkemedel som bygger på den aktiva substansen loratadin, och det är lite olika hur de fungerar för barn.

Kanske har ditt barn ordinerats Clarityn, som är ett av de vanligare läkemedlen när det gäller behandling av barn.

Detta kan ges till barn över två år, men det finns även en del andra som kan ges till små barn. Vissa av läkemedlen med loratadin rekommenderas inte till barn under två år, eller barn som väger mindre än 30 kilo, men detta har naturligtvis din läkare koll på och kan skriva ut det medel som passar ditt barn bäst.

Har du ett sjukt barn som ska ta en medicin, vill du naturligtvis veta så mycket som möjligt om vad det är du ger ditt barn och hur medicinen kan påverka barnet.

Varför loratadin till barn?

Loratadin är den verksamma substansen i en rad olika läkemedel som används mot allergiska reaktioner.

När ditt barn kommer i kontakt med ett ämne som det är allergiskt emot, till exempel pollen, utsöndras histaminer i ditt barns kropp, som gör att barnet drabbas av kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa, klåda eller nässelutslag till exempel. Då är loratadin ett medel som blockerar effekterna av histaminerna och därmed lindrar symptomen. Därför skriver doktorn ut loratadin till ditt barn.

Är ditt barn över 12 år, kan du också köpa medicinen receptfritt på apoteket. Då har du inte läkarens rekommendationer att gå efter, utan får följa den dosering som finns rekommenderad för medicinen.

Det brukar vanligtvis vara en tablett en gång om dagen, eller två teskedar, om du köper Clarityn i sirapsform.

Hur ger du barnet medicinen?

Om ditt barn är över tolv år, brukar doseringen vara den samma som du som vuxen får.

Vanligtvis, om det är i tablettform, ska du ge ditt barn en tablett en gång om dagen. Följ alltid läkarens ordination, det kan ju förkomma fall där den vanligen rekommenderade dosen inte gäller. Det är alltid din läkares dosering som gäller! Har du köpt receptfritt följer du naturligtvis den dosering som finns med medicinen, och som också beskrivits ovan.

Vissa av medicinerna, som till exempel Clarityn, doseras, när det gäller barn under tolv år efter kroppsvikt. Där är den vanligaste rekommendationen en tablett dagligen om kroppsvikten överstiger 30 kilo.

Vanliga tabletter bör du ge till ditt barn tillsammans med ett glas vatten. Med eller utan mat spelar ingen roll. Det finns även medicin i form av tabletter som faller sönder i munnen. Denna ska du placera på barnets tunga, och då behövs ingen vätska. Tabletten smälter snabbt och har en sötaktig apelsinsmak för att den ska bli lättare att ta.

Att ge medicin till barn är ju inte alltid så lätt, men kan du erbjuda en tablett som smakar gott blir det nog lite lättare.

Clarityn finns också i form av sirap, och om din läkare skrivit ut denna till ditt barn ger du en eller två teskedar (efter läkarens ordination) en gång om dagen.

Då behöver du inte ge barnet vätska, det räcker med att svälja sirapen.

Inte loratadin till små barn

Inget av de preparat som innehåller loratadin rekommenderas till barn under två år.

Några av dem, som exempelvis Loratadin Actavis, har en gräns vid tolv år, några vid sex år, men när det gäller barn under två år är det stopp. Detta beror på att det inte fastställts varken effekt eller säkerhet för så små barn.

De flesta av medlen har utöver åldersgränsen också en gräns, där du inte ska ge en tablett på 10 mg till barn som väger mindre än 30 kilo. Väger ditt barn under 30 kilo måste du rådfråga läkare, kanske du kan ge en mindre dos, eller så kanske du inte ska ge medicinen alls.