Innan du tar Loratadin

Saker att fundera på innan du påbörjar behandling med Loratadin.

Loratadin är, som du kanske redan vet, ett receptfritt läkemedel, vilket gör att det är lätt att glömma att det ändå finns vissa saker att tänka på innan behandlingen drar igång. Receptfritt eller inte, det finns alltid vissa saker att ta med i beaktning när en ny behandling ska påbörjas.

Det verksamma ämnet i denna medicin heter, likt tabletten, loratadin.

I tabletterna finns även laktosmonohydrat, vilket gör att medicinen inte är lämplig för personer som är överkänsliga mot laktos, loratadin eller andra ämnen i läkemedlet. Detta är viktigt att du tänker på innan du tar medicinen, detta för att undvika oönskade allergiska problem.

Då bör du inte ta Loratadin

Det är inte bara allergi eller överkänslighet mot de ämnen som finns i läkemedlet som gör att du bör undvika medicinen.

Det finns även andra tillfällen när du bör välja andra alternativ. Ett sådant tillfälle är under en graviditet. Oavsett om du är i ett tidigt eller sent skede av din graviditet så bör du undvika att ta Loratadin, detta på grund av att man inte har tillräckliga kunskaper kring hur medicinen påverkar fostret.

Om du ammar ditt barn bör du också undvika Loratadin, då man med säkerhet vet att loratadin går över i mjölken och därmed vidare till ditt lilla barn.

Att Loratadin innehåller laktos gör att personer som lider av glukosmalabsorption, total laktasbrist och galaktosintolerans bör välja en annan medicin istället för Loratadin.

Loratadin och andra läkemedel

Tar du i dagsläget några andra mediciner än Loratadin?

Oroa dig inte, det bör inte påverka effekten av Loratadin. Man har hittills inte funnit några som helst oönskade effekter vid samtidig behandling av Loratadin och andra mediciner. Som vanligt är det dock viktigt att du berättar för din läkare vilka mediciner du tar, inte minst för att denne ska kunna hjälpa dig om du skulle drabbas av några biverkningar.

Så påverkas din körförmåga av Loratadin

I de allra flesta fall påverkas inte din körförmåga alls när du behandlas med Loratadin.

Det finns dock undantag, där dåsighet gör att det blir olämpligt att framföra fordon av alla slag. För att du ska kunna ta reda på om du är en av de personer som drabbas av dåsighet vid användning av medicinen är det viktigt att du tar dig tid att känna efter hur du reagerar på medicinen innan du sätter dig i bilen för att köra.

Detta gäller främst första gången du tar medicinen, eftersom du sedan har bättre koll på din egen reaktion på läkemedlet.