Loratadin Ratiopharm


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Loratadin Ratiopharm Àr ett lÀkemedel som du kan köpa receptfritt pÄ apotek, för att du sjÀlv ska kunna lindra lÀttare besvÀr av allergi, utan att du först mÄste uppsöka lÀkare.

Meningen Àr naturligtvis inte att du ska stÀlla diagnos pÄ egen hand, det Àr en lÀkares jobb.

Har du besvÀr som du misstÀnker kan vara allergi ska du uppsöka lÀkare för att fÄ konstaterat att det Àr allergi och ingenting annat du lider av. Om du dÀremot redan fÄtt en diagnos och vet att du Àr allergisk, kan du sjÀlv skaffa detta lÀkemedel nÀr du behöver.

Om du tar reda pÄ sÄ mycket som möjligt om den medicin du tar, blir det bÄde lÀttare och tryggare för dig att medicinera pÄ egen hand.

NĂ€r ska du ta Loratadin Ratiopharm?

Det hÀr Àr en av flera mediciner av sorten loratadin, en antihistamin, som hjÀlper dig att fÄ tillfÀllig bukt med allergisymptom.

Om du har en pollenallergi Àr detta ett lÀmpligt lÀkemedel att anvÀnda, och den allra bÀsta effekten fÄr du om du har chans att inta medlet redan innan de första problemen uppstÄr. Detta Àr naturligtvis inte alltid helt enkelt, men just nÀr det gÀller pollen brukar det kunna gÄ om du hÄller koll pÄ pollenrapporterna.

Det Àr inte sÀkert att det Àr just pollen du Àr allergisk emot.

Denna medicin kan du ocksÄ anvÀnda om din lÀkare konstaterat att du lider av pÀlsdjursallergi, eller allergi mot damm eller kvalster. Om din allergi ger dig besvÀr sÄsom ögon som kliar eller rinner, tÀppt nÀsa eller rinnsnuva kan du ta Loratadin ratiopharm. Medicinen Àr dÄ tÀnkt som behandling för tillfÀlliga besvÀr, sÄ du ska alltsÄ inte ta medlet under lÄng tid, eller i förebyggande syfte. Om du fÄtt medicinen utskriven av din lÀkare ska du sjÀlvklart följa den ordination du fÄtt.

OvanstÄende rÄd gÀller dÄ du köper din medicin utan recept.

Var försiktig

Om du Àr allergisk mot loratadin, eller nÄgonting annat som ingÄr i medicinen, ska du inte ta medlet.

Bland annat ingÄr laktos, vilket innebÀr att du bör vara försiktig med att ta tabletterna om du vet med dig att du Àr kÀnslig mot laktos.

Om du lider av nÄgot av de sÀllsynta Àrftliga tillstÄnden

 • galaktosintolerans
 • total laktasbrist
 • glukos/galaktosmalabsorption

bör du inte ta medlet alls. DÄ bör du tala med din lÀkare för att fÄ rÄd om vilken medicin du istÀllet ska anvÀnda mot dina allergibesvÀr.

Om du har en allvarligt försvagad leverfunktion ska du ocksÄ prata med din lÀkare innan du tar medicinen, eftersom det kanske behövs annan dosering, eller ett annat medel.

Om du ska genomgÄ ett allergitest Àr det av stor vikt att du inte tar Loratadin Ratiopharm senare Àn 48 timmar före testet, eftersom medicinen dÄ kan pÄverka resultatet av testet.

Ta inte Loratadin Ratiopharm

Om du Àr gravid bör du inte ta detta medel.

Detta gÀller Àven andra typer av Loratadin, och anledningen till denna rekommendation Àr att det inte finns tillrÀckligt stor erfarenhet av Loratadin i samband med graviditet, vilket gör att du avrÄds fullstÀndigt frÄn att ta medicinen om du Àr gravid.

Du bör heller inte ta den under den tid du ammar ditt barn, eftersom det hÀr Àr en medicin som direkt överförs i bröstmjölken, och följaktligen dÄ till ditt barn.

Dosering

Om du Àr vuxen, eller Ätminstone över 12 Är, och din kroppsvikt Àr över 30 kilo, ska du ta en tablett en gÄng om dagen.

Har du inte blivit bÀttre inom en vecka ska du kontakta lÀkare. Du bör inte anvÀnda denna medicin mer Àn tre mÄnader i följd, om inte din lÀkare sagt annat.

Biverkningar av Loratadin Ratiopharm

Som alla lÀkemedel kan ocksÄ Loratadin Ratiopharm ge en del oönskade effekter.

Det finns nÄgra fÄ biverkningar som Àr vanligare, det vill sÀga det Àr mellan en och tio av hundra anvÀndare som kan rÄka ut för dem. Dessa Àr

 • huvudvĂ€rk
 • nervositet
 • sömnighet
 • trötthet

Dessa fyra Àr de biverkningar det Àr mest sannolikt att du drabbas av, om du över huvud taget kÀnner av nÄgra biverkningar. Om upp till tio procent drabbas av dessa Àr det ocksÄ mycket möjligt att du kan gÄ igenom din behandling utan att fÄ nÄgra oönskade effekter av medicinen alls.

Sömnlöshet och ökad aptit Àr tvÄ biverkningar som du kan rÄka ut för, Àven om de Àr sÀllsynta.

Man rÀknar med att mindre Àn en procent av anvÀndarna drabbas av dessa biverkningar.

En annan biverkning, som Àr mycket sÀllsynt, men som kan förekomma, Àr muntorrhet. PÄ grund av detta rekommenderas att du Àr mycket noga med din tandborstning, och anvÀnder tandkrÀm som innehÄller fluor tvÄ gÄnger om dagen för att undvika karies som kan upptrÀda om munnen Àr torr.

Mycket sÀllsynta biverkningar Àr

 • hĂ„ravfall
 • allergiska reaktioner
 • yrsel
 • snabb hjĂ€rtrytm
 • hjĂ€rtklappning
 • illamĂ„ende
 • mag- och tarminflammation
 • utslag pĂ„ huden
 • försĂ€mrad leverfunktion

Dessa biverkningar Àr alltsÄ mycket sÀllsynta, de drabbar fÀrre Àn en av tiotusen anvÀndare, och sannolikheten att du ska rÄka ut för nÄgon av dem Àr inte sÀrskilt stor, men det kan ÀndÄ vara bra att du kÀnner till att de existerar.

DÄ behöver du inte bli sÄ orolig om du kÀnner av nÄgot av ovanstÄende, utan förstÄr att det har med din medicin att göra.

Skulle du rÄka ut för biverkningar som inte finns nÀmnda hÀr, eller om du oroar dig för att biverkningarna inte försvinner bör du tala med din lÀkare om detta.

Alkohol och andra mediciner

Ofta nÀr du tar en medicin kan det vara olÀmpligt att samtidigt ta andra mediciner, eller att dricka alkohol, eftersom olika mediciner tillsammans kan pÄverka varandra och dess effekter, precis som alkohol ocksÄ kan pÄverka effekten av ett lÀkemedel. NÀr det gÀller Loratadin Ratiopharm har man inte sett nÄgra oönskade effekter i samband med andra mediciner, sÄ du kan anvÀnda denna medicin Àven om du samtidigt tar nÄgot annat lÀkemedel.

Det Àr heller inte farligt att anvÀnda alkohol i samband med medicineringen med Loratadin Ratiopharm.