Antihistaminer mot allergi


Warning: Undefined array key "random_ads_start_direction" in /home/htpse/sites/loratadin.se/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 1087

Som du kanske vet Àr loratadin den aktiva substansen i flera antihistamin-lÀkemedel som anvÀnds mot allergiska besvÀr.

De flesta av dessa lÀkemedel har Loratadin med i namnet

  • Loratadin Actavis
  • Loratadin Apofri
  • Loratadin Hexal
  • Loratadin Orifarm
  • Loratadin rathiopharm
  • Loratadin Sandoz
  • Loratadin Stada

Samma Àmne ingÄr dock Àven i allergimedicinen Clarityn.

Flera av dessa lĂ€kemedel kan du köpa receptfritt pĂ„ apotek, för att du snabbt och enkelt sjĂ€lv ska kunna lindra dina besvĂ€r om du utsĂ€tts för Ă€mnen du Ă€r allergisk emot. Även om de Ă€r receptfria Ă€r det viktigt att du anvĂ€nder dem med försiktighet och noga följer den doseringsanvisning som finns i förpackningen.

Hur hjÀlper Loratadin mot allergi?

Om du har en allergi och kommer i kontakt med det Àmne du Àr allergisk emot slÀpps histaminer fria i kroppen, nÄgot som leder till en hel del problem för dig.

Vanligast Àr kanske att du fÄr kliande eller rinnande ögon, rinnsnuva eller nÀstÀppa, men du kan ocksÄ fÄ klÄda eller nÀsselutslag.

Loratadin rĂ€knas till gruppen antihistaminer, vilket innebĂ€r att Ă€mnet Ă€r verksamt mot just de histaminer som orsakar dina besvĂ€r. Loratadin blockerar histaminerna och effekten av dessa lindras pĂ„ sĂ„ sĂ€tt. Ämnet verkar snabbt, och oftast minskas besvĂ€ren redan inom en timme, och effekten av medicinen brukar sitta i under ett helt dygn.

SÄ ska du anvÀnda Loratadin mot allergi

BÀst effekt av medlet fÄr du om du kan ta det en liten stund innan dina besvÀr upptrÀder.

Detta kan naturligtvis inte alltid göras, eftersom du inte alltid kan veta nÀr du ska fÄ en allergisk reaktion. Det beror helt och hÄllet pÄ vilken sorts allergi du lider av. Det finns dock tillfÀllen dÄ det Àr möjligt för dig att vara lite förutseende. Om du lider av pollenallergi till exempel, kan du följa de pollenrapporter som finns, och pÄ det sÀttet kan du förstÄ nÀr det Àr dags att ta din medicin för att ligga lite i framkant. Hinner du fÄ i dig medicinen innan histaminerna hunnit framkalla besvÀr, kan de stoppas snabbare och enklare.

Pollenallergi Àr ju dessutom sÀsongsbetonat, sÄ det Àr lite lÀttare att hÄlla reda pÄ nÀr du kan drabbas.

Det Àr svÄrare att vara förutseende om du Àr allergisk mot damm, kvalster eller pÀlsdjur.

DÄ kan besvÀren dyka upp nÀr som helst och du hinner inte medicinera i förvÀg. I dessa fall Àr det viktigt att du gÄr till en lÀkare och fÄr faststÀllt att det Àr allergi du lider av, innan du börjar medicinera pÄ egen hand. Dyker dina allergiska besvÀr upp i samband med pÀlsdjur eller annat som gör att du misstÀnker att du Àr allergisk, ska du ÀndÄ uppsöka lÀkare sÄ att allergin verkligen kan konstateras.

Det Àr ingen idé att ta Loratadin om det inte Àr en allergi som ger besvÀren, eftersom medlet enbart Àr verksamt mot histaminer.

En sĂ„dan allergi ska dessutom bara behandlas tillfĂ€lligt, nĂ€r du har behov av det, med Loratadin. Du ska alltsĂ„ inte ta medlet under lĂ„ng tid, för att ”förebygga” dina besvĂ€r.

Dosering och intag

De allergimediciner med Loratadin som finns ser lite olika ut.

  • tablett, vanligen 10 mg
  • munsönderfallande tablett
  • sirap

De flesta Àr i tablettform, vanliga vita tabletter med en brytskÄra.

Om du Àr vuxen, eller över 12 Är brukar den rekommenderade dosen vara en tablett en gÄng om dagen. Skölj ned din tablett med ett glas vatten. Om du tar den i samband med mÄltid eller inte har ingen betydelse.

För barn mellan 2 och 12 Är beror doseringen pÄ kroppsvikt. VÀger du (eller ditt barn) under 30 kilo rekommenderas inte Loratadin över huvud taget. DÄ Àr det enbart om din lÀkare ordinerat medlet du bör ta det.

Det finns ocksÄ medicin som fÄs i form av en munsönderfallande tablett. Doseringen Àr densamma Àven för denna medicin, men istÀllet för att skölja ned den med vatten ska du lÀgga den pÄ tungan och lÄta den smÀlta ned.

En tredje form Àr en flytande sirap.

Denna form finns inte av Loratadin, men av Clarityn, och denna ska du ta med en sked. TvÄ teskedar en gÄng dagligen Àr den rekommenderade dosen av detta medel.

Du behöver inte ta vatten eller annan vÀtska för att kunna svÀlja ned sirapen, men du kan ta den i samband med mat om du vill.