Som du kanske vet är loratadin den aktiva substansen i flera antihistamin-läkemedel som används mot allergiska besvär.
De flesta av dessa läkemedel har Loratadin med i namnet
- Loratadin Actavis
- Loratadin Apofri
- Loratadin Hexal
- Loratadin Orifarm
- Loratadin rathiopharm
- Loratadin Sandoz
- Loratadin Stada
Samma ämne ingår dock även i allergimedicinen Clarityn.
Flera av dessa läkemedel kan du köpa receptfritt på apotek, för att du snabbt och enkelt själv ska kunna lindra dina besvär om du utsätts för ämnen du är allergisk emot. Även om de är receptfria är det viktigt att du använder dem med försiktighet och noga följer den doseringsanvisning som finns i förpackningen.
Hur hjälper Loratadin mot allergi?
Om du har en allergi och kommer i kontakt med det ämne du är allergisk emot släpps histaminer fria i kroppen, något som leder till en hel del problem för dig.
Vanligast är kanske att du får kliande eller rinnande ögon, rinnsnuva eller nästäppa, men du kan också få klåda eller nässelutslag.
Loratadin räknas till gruppen antihistaminer, vilket innebär att ämnet är verksamt mot just de histaminer som orsakar dina besvär. Loratadin blockerar histaminerna och effekten av dessa lindras på så sätt. Ämnet verkar snabbt, och oftast minskas besvären redan inom en timme, och effekten av medicinen brukar sitta i under ett helt dygn.
Så ska du använda Loratadin mot allergi
Bäst effekt av medlet får du om du kan ta det en liten stund innan dina besvär uppträder.
Detta kan naturligtvis inte alltid göras, eftersom du inte alltid kan veta när du ska få en allergisk reaktion. Det beror helt och hållet på vilken sorts allergi du lider av. Det finns dock tillfällen då det är möjligt för dig att vara lite förutseende. Om du lider av pollenallergi till exempel, kan du följa de pollenrapporter som finns, och på det sättet kan du förstå när det är dags att ta din medicin för att ligga lite i framkant. Hinner du få i dig medicinen innan histaminerna hunnit framkalla besvär, kan de stoppas snabbare och enklare.
Pollenallergi är ju dessutom säsongsbetonat, så det är lite lättare att hålla reda på när du kan drabbas.
Det är svårare att vara förutseende om du är allergisk mot damm, kvalster eller pälsdjur.
Då kan besvären dyka upp när som helst och du hinner inte medicinera i förväg. I dessa fall är det viktigt att du går till en läkare och får fastställt att det är allergi du lider av, innan du börjar medicinera på egen hand. Dyker dina allergiska besvär upp i samband med pälsdjur eller annat som gör att du misstänker att du är allergisk, ska du ändå uppsöka läkare så att allergin verkligen kan konstateras.
Det är ingen idé att ta Loratadin om det inte är en allergi som ger besvären, eftersom medlet enbart är verksamt mot histaminer.
En sådan allergi ska dessutom bara behandlas tillfälligt, när du har behov av det, med Loratadin. Du ska alltså inte ta medlet under lång tid, för att ”förebygga” dina besvär.
Dosering och intag
De allergimediciner med Loratadin som finns ser lite olika ut.
- tablett, vanligen 10 mg
- munsönderfallande tablett
- sirap
De flesta är i tablettform, vanliga vita tabletter med en brytskåra.
Om du är vuxen, eller över 12 år brukar den rekommenderade dosen vara en tablett en gång om dagen. Skölj ned din tablett med ett glas vatten. Om du tar den i samband med måltid eller inte har ingen betydelse.
För barn mellan 2 och 12 år beror doseringen på kroppsvikt. Väger du (eller ditt barn) under 30 kilo rekommenderas inte Loratadin över huvud taget. Då är det enbart om din läkare ordinerat medlet du bör ta det.
Det finns också medicin som fås i form av en munsönderfallande tablett. Doseringen är densamma även för denna medicin, men istället för att skölja ned den med vatten ska du lägga den på tungan och låta den smälta ned.
En tredje form är en flytande sirap.
Denna form finns inte av Loratadin, men av Clarityn, och denna ska du ta med en sked. Två teskedar en gång dagligen är den rekommenderade dosen av detta medel.
Du behöver inte ta vatten eller annan vätska för att kunna svälja ned sirapen, men du kan ta den i samband med mat om du vill.